semineu, termosemineu, mic das

Caut instalator

Sunt instalator

Semineul – ca sursa de incalzire

Semineul, ca sursa de incalzire, dateaza inca din cele mai vechi timpuri, reprezentand evolutia de la vatra la un obiect nu doar decorativ, ci care asigura si un confort termic sporit. De diverse forme si marimi, cu multiple surse de energie, astazi semineul a devenit o sursa de incalzire cu stil, care pune si mai mult in valoare stilul arhitectural al camerei unde este pozitionat.

Șemineul funcționează după principiul convecției, ceea ce înseamnă că încălzește aerul și îl determină să circule în încăpere, către tavan, podea și zonele greu accesibile. Acest mod de funcționare este diferit de cel al sobelor tradiționale, de teracotă, care folosesc principiul radiației, acumulând mai întâi căldura. Nu este și cazul șemineelor pe pellet, care încălzesc aerul din cameră în ambele moduri, prin  convecție și radiație.

Multe dintre modelele care funcționează cu peleți, sunt echipate cu boiler destinat încălzirii apei menajere și pot asigura o încălzire centralizată, la fel ca centralele termice, prin racordarea la calorifere. Sunt alegerea potrivită în situația în care locuința nu este racordată la gaze, dar există și alte motive pentru care merită luate în calcul, cum ar fi nivelul ridicat de performanță.

Cel mai important element al unui șemineu, alături de focar, îl reprezintă coșul de evacuare, de construcția corectă a acestuia depinzând întreaga siguranță a casei. Coșul ideal, realizat din cărămidă refractară, inox sau șamotă, trebuie să se înalțe la cel puțin o jumătate de metru deasupra acoperișului, să asigure un traseu neîntrerupt pentru evacuarea fumului și gazelor și fie bine izolat termic.

Produse recomandate