panou solar, montaj panou solar, panou solar apa calda, panou solar presurizat

Caut instalator

Sunt instalator

Cat de eficiente sunt panourile solare iarna?

     Panourile solare, o alternativă din ce în ce mai folosită la sursele convenţionale de încălzire, funcţionează pe baza luminii, şi nu a căldurii. Pe timp de iarna singurele panouri solare ce pot functiona sunt cele presurizate cu boiler in casa.

      In iernile geroase, cu temperaturi mult sub 0°C, nu vor fi probleme, deoarece agentul termic care colect eaza caldura captata este un lichid antigel, ce poate rezista pana la -35°C iar vidul din interiorul tuburilor va asigura o izolatie termica foarte inalta, pierderile fiind sub 5%. 
      Din aceste motive, panourile solare cu tuburi vidate supraconductoare, sunt aproape la fel de eficiente iarna ca si vara; insa totusi o diferenta intre energia totala captata iarna fata de cea captata vara, exista iar aceasta diferenta este data in primul rand de perioada in care soarele este pe cer, mult mai scurta iarna decat vara, de timpul scazut de stralucire a soarelui si el mai redus si intr-o oarecare masura, de pierderile de energie datorate temperaturilor mediului ambiant, mult mai scazute.
     Având în vedere faptul că iarna ziua dureaza mai puţin, panourile solare produc în mod proporţional mai puţină energie. În cazul în care panourile sunt acoperite cu zăpadă, acestea vor înceta să mai producă energie, însa în general zăpada se topeşte rapid atunci când lumina soarelui atinge panourile. Daca daţi zăpada jos (zăpada de pe panouri), acestea îşi vor relua activitatea imediat.

  Tot ceea ce diminuează cantitatea de lumină captată de panourile solare – fie că este vorba de zapada, frunze sau orice altceva – reduce cantitatea de energie colectată. Din acest motiv, curăţarea periodică a panourilor este recomandată în toate anotimpurile pentru a menţine funcţionarea acestora la un grad cât mai ridicat. Însa cea mai dramatică acoperire a panourilor se produce după o ninsoare. Dacă zăpada depusă are mai mulţi centimetri, iar temperatura este scăzută, aceasta trebuie curăţată de pe panouri, pentru ca acestea să poată colecta radiaţii solare.

     Îngheţul apare destul de frecvent, iar panourile solare, ca şi parbrizul unei masini, se acoperă în acest caz cu un strat subţire de gheaţă. Nu trebuie să încercaţi să îndepărtaţi această gheaţă cu niciun fel de unealtă, deoarece este posibil ca acestea să zgârie sau să deterioreze panourile solare, şi în felul acesta lumina captată se poate risipi. Cel mai bine este să nu faceţi nimic în acest caz, deoarece de cele mai multe ori este doar un strat subţire, care se va topi la apariţia soarelui.

Produse recomandate