teava pex, teava incalzire in pardoseala, pe-xa

Caut instalator

Sunt instalator

Ce teava sa alegem pentru incalzirea in pardoseala

Plecam de la premisa ca un sistem de incalzire in pardoseala trebuie sa aiba durata de viata nelimitata, mai ales ca pretul si materialelor si manopera sint mai mari decat la celelalte sisteme de incalzire.

La ora actuala pe piata exista tevi PE Xa, PE Xb, PE Xc, PE Md, PE RT astfel ca este dificil sa alegem, mai ales ca fiecare vanzator pretinde ca are cel mai bun produs.

Noi o sa facem referire doar la trei tipuri PE-Xa, PE-Xb si PE-Xc, ele se diferentiaza prin gradul de reticulare. Reticulare peroxidica pentru PE-Xa, reticulare cu Silan PE-Xb si reticulare prin radiatie cu electroni PE-Xc.

Prin reticulare lanturile moleculare formeaza legaturi transversale, rezultand material PE-X (polietilena reticulata) care capata o structura tridimensionala, Materialul nu se topeste, are Rezistenta interioara mare si Rezistenta ridicata la  impact la temperaturi scazute.

PE-Xa inseamna procedeul de reticulare la presiune ridicata, cu ajutorul unor masini speciale, polietilena fiind topita uniform în toata masa, în cateva secunde, trasa in tevi si reticulata peroxidic. Teava PE-Xa reticulata astfel omogen, paraseste agregatul si fara o alta PRELUCRARE, Este lăsata sa se raceasca.
 

Reticularea este realizata de oxigen avand loc in starea topita a materialului la temperaturi ridicate, stare in care lanturile moleculare sunt mobile. Ruperea legaturilor dintre lanturile moleculare, care apare la reticulare la rece prin radiație (PEXb, PE-Xc), este eliminata.
Pentru PE-Xb si PE-Xc, reticulate la rece, din extruder iese un material termoplast, reticularea ne fiind completa. Se formeaza numeroase zone rigide/cristaline. Teava fiind supusa unor procese de finalizare a reticularii folosind radiație puternica la (PE-Xc), sau folosind tratarea cu abur cu temperaturi ridicate la (PE-Xb). Acest procedeu tehnologic mai elimina din zonele cristaline ramase dar reticularea ramane in mod semnificativ neuniforma si incompleta.
 

Datorita prezentei numeroaselor zone rigide/cristaline, tevile PE-Xb si PE-Xc sunt mai rigide la indoire, fata de tevile PE-Xa care pot fi indoite la rece la un unghi mult mai mare.
Procesul de reticulare la Cald (PE-Xa) asigura reticularea uniforma în toata masa materialului, Astfel incatzonele cristaline sunt foarte reduse astfel rezulta calitatile materialului PE-Xa: mare flexibilitate si foarte buna rezistenta.

Datorita reticularii uniforme in toata masa de material polimeric, tevile PE-Xa sunt mai robuste si mai sigure în exploatare, ele pot fi incalzite cu un feon de uz industrial, daca peretele tevii nu este deteriorat structural (zgarieturi, Gauri). Teava PE-Xa isi pastreaza rezistenta mecanica si cand este supusa procesului de incalzire.
La tevile reticulate la rece PE-Xb si PE-Xc  se observa scaderea in timp a rezistentei la indoire si scaderea rezistentei la actiuni de incalzire/racire.

Concluzii  PE-Xa.
· PE-Xa se comporta optim la rezistenta la presiune si flexibilitate
·  Flexibilitate mare si la temperaturi joase
· Rezistenta foarte mare la lovituri si crapaturi la temperaturi scazute
· Rezistenta foarte buna la indoire si zgariere
· Rezistenta deosebita la temperaturi mari (pentru un timp scurt rezista la 110 ° C)
· Rezistenta la actiuni chimice
· Rezistenta la lovituri
· Rezistenta la fisurare
· Rezistenta la zgariere
· Siguranta imbinarii datorita tehnologiei de imbinare cu manson alunecator

Produse recomandate