sigurante electrice diferentiale, dispozitive de protectie

Caut instalator

Sunt instalator

Cum ne ajuta sigurantele electrice diferentiale

Cu totii stim ce sunt acelea sigurante electrice, dar prea putini dintre noi stim ce sunt acele sigurante electrice diferentiale si la ce ajuta acestea. O siguranta electrica diferentiala este un comutator electric automat destinat sa protejeze circuitele electrice impotriva scurtcircuitelor sau depasirii curentului maxim.  Spre deosebire de siguranČ›ele electrice fuzibile, care dupa fiecare declansare trebuie inlocuite (deoarece se arde fuzibilul), intreruptoarele automate trebuie doar reanclansate manual dupa inlaturarea defectului sau incetarea starii de suprasarcina.

In ceea ce priveste raspunsul la intrebarea: „La ce folosesc aceste sigurante electrice diferentiale?” este simplu: evitarea electrocutarii in instalatiile electrice casnice. Cu totii  stim ca intr-o locuinta se pot produce cu usurinta accidente care conduc la electrocutare:

  • un copil nesupravegheat care introduce un obiect metalic in priza;
  • un adult care atinge din greseala conductorul dezizolat la schimbarea unui corp de iluminat sau a prizelor;
  • folosirea unei masini de spalat cu impamantarea defectuoasa;
  • folosirea unui fier de calcat cu cordonul de alimentare imbatranit din cauza caldurii.

Se poate evita aparitia acestor accidente prin utilizarea unor aparate numite dispozitive de protectie. Acestea detecteaza curentii de valori foarte mici care nu trec prin conductoare - numiti curenti diferentiali reziduali si intrerup automat alimentarea cu energie intr-o astfel de situatie.

Pentru locuinte cea mai economica solutie, o reprezinta protectie globala prin montarea unui intreruptor diferential general.
In cazul folosirii unui intrerupator general diferential pentru protectia difereniala a mai multor circuite, se vor monta obligatoriu pe fiecare circuit disjunctoare (intreruptoare automate) calibrate corespunzator consumului pe fiecare circuit.
Intrerupatorul general diferential se va dimensiona tinand cont de suma curentilor circuitelor protejate si care nu trebuie sa depaseasca curentul nominal al acestuia.

Printre dezavantajele utilizarii acestei solutii, se numara faptul ca in cazul unui defect pe oricare din circuite, intrerupatorul diferential va declansa deconectand toate circuitele pe care le protejeaza. Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont este faptul ca identificarea circuitului defect este mult mai greoaie pentru un utilizator obisnuit.

 

Produse recomandate