lovitura de berbec, tehnoclima, termis

Caut instalator

Sunt instalator

Fenomenul lovitura de berbec

     Lovitura de berbec este fenomenul de miscare nepermanenta ce ia nastere in instalatia hidraulica sub presiune. Este cauzata de modificari bruste sau foarte rapide ale regimului de functionare, si apar variatii mari de presiune intr-un timp scurt.

    In instalatiile hidrosanitare, fenomenul de lovitura de berbec apare ca urmare a inchiderii rapide a unei tevi pe partea cu echipamente de tipul bateriilor monocomanda, electrovane, robinete cu sfera, etc. Rapiditatea manevrei induce o perturbare in presiunea apei, care se propaga in interiorul tevilor sub forma de unda de suprapresiune.

      Socul hidraulic provocat de loviturile de berbec produce imediat sau in timp defectarea componentelor hidraulice din instalatie (tevi, supape de siguranta, vase de expansiune, schimbatoare in placi, boilere cu acumulare).

     Aceste defectiuni pot fi evitate usor daca se folosesc dispozitive anti lovitura de berbec cum ar fi: robinet anti lovitura de berbec, amortizor lovitura de berbec, vas de expansiune lovitura de berbec, iar defectiunile nu fac obiectul garantiei pentru ca sunt datorate exploatarii necorespunzatoare.

Produse recomandate