Fosa septică este necesară în locurile în care nu există posibilitatea racordării la sistemul de canalizare. Aceasta reprezintă un recipient sau o constructie din beton ce este îngropat în sol, iar în interiorul acesteia sunt revărsate apele menajere din cadrul unei locuințe.
Fosa se instalează nici prea departe de casă, dar nici foarte aproape. Periodic, în atmosferă, se scurg gaze rezultate din fermentarea apelor uzate. Așadar, dacă fosa septică este instalată prea aproape de casă există riscul ca gazele emanate să pătrundă în locuință.
Aceasta necesită o vidanjare destul de rară, la aproximativ 12-18 luni iar prețul vidanjării variază în funcție de zonă și de capacitatea fosei septice.
În medie, o persoană produce aproximativ 150 litri de apă uzată pe zi, iar perioada de tratare a apelor menajere uzate dintr-o fosă septică este de aproximativ 3 zile. Așadar, pentru a vă alege corect volumul fosei septice trebuie să faceți următorul calcul: numărul de persoane din locuință x 150 litri/zi x 3 zile.
Imomentul în care vă alegeți fosa septică dorită, trebuie să țineți cont de eventualele cantități sporite de apă în cazul în care membrii familiei se vor înmulți sau apariția musafirilor. Așadar, indiferent de rezultatul pe care l-ați obținut, va trebui să alegeți o fosă cu o capacitatea mai mare.Costurile unor fose septice prefabricate variază în funcție de marcă și de capacitate.