Garniturile de etansare au rolul de a impiedica scurgerea lichidelor sau gazelor prin suprafetele de contact a doua armaturi. Cele mai obisnuite garnituri sunt cele din cauciuc si clingherit dar se pot gasi si garnituri din alte materiale precum cupru, plastic sau silicon. Cel mai adesea sunt confectionate din clingherit pentru gaz si cauciuc sau plastic pentru apă.
Garniturile din cauciuc sunt foarte populare din cauza proprietatii acestora de a-si pastra forma originala chiar daca sunt supuse unor presiuni foarte ridicate. Acestea formeaza si unele dintre cele mai stranse sigilii, impiedicand pierderea de presiune dintr-un sistem. Exista si garnituri din polimeri de plastic care imita foarte bine garniturile de cauciuc.
Clingheritul este un material de etansare fara azbest avand in compozitie fibre de sepiolit, fibre aramidice, fibre de carbon si alte fibre non-azbest care au fost prelucrate prin amestecare si rulare si liate cu cauciuc butadien - acrilonitrilic rezistent la ulei.
Clingheritul este utilizat pentru etansari de conducte în industria chimica la abur, apa, aer, gaze naturale, uleiuri minerale, carburanti, alte hidrocarburi, etansari auto, aparate şi masini industriale.
Poate fi folosit pana la o temperatura maxima instantanee de 400 °C sau continua de 300 °C si o presiune de 4 MPa.
Garnituri din metal sunt, de obicei, fabricate din aliaje care contin aluminiu, nichel, inox, otel sau alama. Garniturile de acest tip sunt printre cele mai rezistente acestea oferind o aparare crescuta in fata agentilor corozivi, a presiunii si a temperaturilor ridicate. Totusi, aceste garnituri sunt utilizate de obicei impreuna cu garnituri din cauciuc pentru a crea un nivel de amortizare.