La centralele cu condensare, eficienta crescuta este atinsa folosind caldura generata de gazele de ardere pentru preincalzirea apei din retur. Datorita acestui procedeu gazele de ardere rezultate sunt racite ducand astfel la aparitia apei de condens acida (pH-ul are valoarea cuprinsă între 3 și 4) care in mod normal este descarcata in tevile de scurgere. Conform legislatiei specifice in vigoare condensul centralei termice evacuat la canalizare trebuie să se înscrie în limitele impuse de lege, adică pH-ul trebuie să se încadreze în intervalul ≥ 6,5 ; ≤ 8,5*.
Astăzi, în multe țări prevederile legale cer ca fluidul deversat în canalele colectoare de apă sa aiba valorile pH-ului intre 6.5 și 10.0.
Acest lucru se datoreaza interesului de a proteja mirco-organismele folosite în procesele de purificare biologica în fosa septica sau în instalația de tratare a apei locale, pentru a reduce deteriorarea infrastructurii sistemului de drenaj și pentru a ajuta la protejarea mediului ca un întreg. Cu toate acestea, efectul de descărcare a condensului acid este de obicei trecut cu vederea și trebuie să fie abordat mai intens.
Un neutralizator de condens este o unitate ce conține un mediu special, cu rol de restabilirea PH-ului condensului eliminat de o centrala termica in limite admise in normative. Aparatul poate fi utilizat numai pe racordul de evacuare condens a unei centrale termice, pentru neutralizarea umiditatii acide din centrala.