pompa submersibila, mag construct, montaj fosa ecologica, montaj pompa cu tocator

Caut instalator

Sunt instalator

Pompa submersibila cu tocator pentru ape murdare

Actionand ca un tocator de gunoi pentru casa ta, pompa de apa murdara cu tocator are grija de apa ce trebuie evacuata.

Aceste pompe sunt adecvate pentru pomparea apei din subsoluri sau de pe terenuri, pentru drenare sau canalizare.

Pompa cu tocator din punct de vedere constructiv se aseamana cu o pompa submersibila de ape murdare, particularitatea provenind din faptul ca absorbtia este dotata cu un mecanism de maruntire prin forfecare.

Materialul din care este construit acestui mecanism numit tocator (sau macerator) poate fi fonta, otelul de scule, wolframul si unele aliaje. Desi materiale rezistente, acestea pot suferi deformari daca intra in contact cu corpuri de duritate mare (pietre, metale, s.a.).

Elementul activ al acestui mecanism este actionat direct de axul pompei, motoarele din dotare avand turatia de cca. 3000rpm pentru a face eficienta tocarea. Ca si amplasare acest element poate fi de tip extern sau intern in functie de expunerea lui la gura de absorbtie.

Functia pompei cu tocator este de a evacua apa acumulata dintr-un spatiu rezervor prin maruntirea prealabila a corpurilor solide filamentoase care de regula blocheaza turbinele pompelor. Tocmai apele de canalizare nu duc lipsa de carpe, sfori, pungi, scutece sau orice ne putem sau nu ne putem imagina ca se arunca in vasele WC. Bineinteles aceste lucruri nu au ce cauta in canalizare chiar cand exista pompe cu tocator. Ajungem astfel la cheltuielile de mentenanta care se presupune a fi mici pentru sistemele de pompe cu tocator, din faptul ca rata infundarii/blocajelor este mai mica. Totusi o astfel de pompa nu este scutita de intretinere, graficul verificarilor fiind dat de fiecare producator in parte.

Cea mai mare raspandire a unei pompe cu tocator exista in sectorul rezidential unde se inregistreaza debite mici ale apelor reziduale. Le gasim amplasate in fose sau, din ce in ce mai raspandite, in rezervoare mici compacte care preiau in mod direct apele de la WC, chiuveta, dus, altele ducandu-le spre o conducta municipala sau alta fosa.
Fiind pompe cu tocator ele nu necesita o prealabila decantare/filtrare a apelor incarcate.

Pompa cu tocator se mai foloseste si in domeniul comercial sau industrial.

Automatizarile din ziua de azi permit functionarea automata a pompelor de ape murdare, astfel se poate stabili prin intermediul unor plutitoare sau senzori de nivel momentul pornirii si opririi acestor pompe.

Armaturile si normele de proiectare raman cele specifice apelor uzate, in caz contrar depunerile pe traseul hidraulic putand duce la interventii dese ale instalatorilor.

Produse recomandate