electrician, electrician brasov, electrician bucuresti, curent electric, tablou electric, intrerupatoare, sigurante electrice

Caut instalator

Sunt instalator

Tabloul electric

       Un rol esential in orice instalatie electrica il are tabloul electric. Situat de regula aproape de intrarea in locuinta, langa contorul electric, acest aparat protejeaza circuitul electric prin intermediul sigurantelor sau intrerupatoarelor pe care le contine. In cazul in care se produce un scurt-circuit in retea, se intrerupe automat furnizarea energiei electrice de la tablou, astfel incat ceilalti consumatori din imobil sa fie protejati de fluctuatiile de curent electric.

         Exista doua tipuri de tablouri, cu intrerupatoare automate si cu sigurante electrice fuzibile. Intrerupatoarele automate care se pot monta intr-un tablou electric pot fi: intreruptoare automate monopolare, intrerupatoare automate bipolare, intrerupatoare automate tripolare, intrerupatoare automate diferentiale, intreupatoare automate cu declansator de tensiune minim si altele.

         De asemenea, intr-un tablou electric, se pot monta sonerii, intreruptoare de scara, intreruptoare cu temporizare, contoare si alte module. Tablourile mai vechi, functioneaza pe baza unor sigurante, care sunt gandite in asa fel incat sa se arda mai repede decat orice alt consumator din casa, in cazul unui scurt-circuit, iar apoi sa fie inlocuite.

        Exista persoane care fac improvizatii folosind bucati de sarma sau alti conductori electrici, pentru a nu mai cumpara o siguranta noua, insa aceasta este o idee neinspirata. Acea siguranta are rolul de a proteja aparatura electrica din casa (televizor, frigider, masina de spalat etc.) de variatiile de tensiune care pot aparea. Este mult mai avantajos sa se arda o siguranta ieftina care poate fi usor inlocuita, decat un frigider sau un televizor.

       In cazul tablourilor electrice mai noi nici macar nu trebuie schimbata siguranta, fiind suficienta apasarea unui buton pentru a remedia pana de curent provocata de un scurt-circuit.

      Un tablou electric vechi, care face scantei cand se umbla la el, reprezinta un pericol pentru toate persoanele din imobil. Operatia de schimbare a tabloului nu este foarte dificila, dar se recomanda sa fie facuta de un electrician autorizat.

Produse recomandate