pexal, instalatii sanitare, prisma serv, instalator termice, henco

Caut instalator

Sunt instalator

Tub multistrat pexal

     Este un sistem inovator, introdus pe piata de mult timp, si este propus pentru realizarea fie a retelelor interioare de distributie apa calda si rece, fie pentru sistemul de incalzire, de conditionare si pentru transportarea aerului comprimat.

     Tubul multistrat Pexal este un tub, care fiind fabricat printr-o tehnologie speciala, are avantajul ca uneste caracteristicile plasticului cu cele ale metalului ductil. Materialul plastic utilizat pentru stratul intern si extern este Polietilena reticulata (PE-X), pe cand materialul stratului de mijloc este aluminiu.

    Astfel aluminiul va fi infasurat in stratul intern de PE-X (cu avantajele ce deriva de aici, in termeni de igiena, rezistenta la coroziune, si rugozitate ale tubului). Stratul de aluminiu se formeaza in jurul celui din PEX si este sudat printr-o sudura longitudinala. Acest privilegiu ofera un avantaj semnificativ: putem indoi tubul cu usurinta, iar odata indoit, acesta isi mentine forma data, in acest mod evitand utilizarea racordurilor de trecere, in afara de aceasta protejeaza de actiunea oxigenului asupra stratului inetrior din PE-X. Stratul exterior garanteaza o izolare perfecta a tubului contra coroziunii provocate de agenti externi si de fenomenul curentilor liberi (coroziune electrochimica).

     Doua straturi de adeziv special, unesc tubul metalic din mijloc cu celelalte doua straturi externe din polietilena reticulata. Tubul multistrat Pexal are in general un coeficient mic de dilatare lineara (0,026 mm/m°C in comparatie cu cele 0,15 ale PE-X), dilatarile datorate variatiilor de temperatura sunt deci mai mici, cu avantajele derivate din aceasta - mai ales in instalatiile de exterior, unde alungirile sunt mai mari.

     La teava multistrat suprafata lisa a tubului interior nu permite particulelor in suspensie in apa sa adere la pereti, fenomen care apare de regula la alte tipuri de tevi si in special la tevile de cupru. Din acest motiv chiar si apa considerata dura, care contine mult calcar, nu creeaza nici o depunere si in consecinta nu apar obstructionari pe circuit.

Produse recomandate